Avui obert: 08:30-20:30 h
Demà obert: 08:30-20:30 h

Quins minerals incloure a la dieta?

Temps de lectura 2 min.
Quins minerals incloure a la dieta?

12 Abril 2021

Els minerals són elements naturals no orgànics importants perquè el teu cos es mantingui sa. Representen entre el 4 i el 5% del pes corporal i hi ha dos tipus, els macrominerals i els oligoelements.

Els minerals exerceixen moltes funcions que contribueixen al teu benestar. Cada mineral té una funció específica, encara que són diversos els que comparteixen funcions. Per exemple, t'ajuden a mantenir els ossos i el correcte funcionament del cor i el cervell. També són importants per als enzims i les hormones, entre d'altres.

QUINS MINERALS INCLOURE A LA DIETA

És important per a la salut saber quins minerals necessita el teu organisme. Coneguem una mica més sobre quins són i com aportar-los a través de la dieta.

Alguns minerals fonamentals:

Calci

Es troba fonamentalment en els teus ossos. I és que és fonamental per a l'enfortiment de sistema esquelètic, la formació dels ossos i les dents. A més, juga un paper en la coagulació de la sang i la funció cardíaca, entre d'altres.

El seu dèficit pot provocar complicacions de salut com osteoporosi o hipertensió arterial.

Com a exemple d'aliments amb aportació de calci a la teva dieta tens els lactis en general, així com verdures de fulla verda com les bledes i els espinacs i fruits secs com les ametlles, entre d'altres.

Fòsfor

És també un element inorgànic clau constituent de l'os i les dents, entre altres funcions. No és freqüent que es produeixi un dèficit de fòsfor, ja que és fàcil d’aportar a l'organisme mitjançant l'alimentació. Si aquest es donés, pot provocar alteracions òssies o en la contracció muscular, entre d'altres.

El trobes en aliments rics en proteïnes, com ara carn i peix, per exemple.

Quins minerals incloure a la dieta?

Magnesi

És important perquè els teus ossos es mantinguin forts. Més enllà, aquest mineral participa en la coagulació de la sang i en la producció de la vitamina D, a més d'altres funcions. La seva deficiència té una gran repercussió a nivell general.

Per evitar que es produeixi, incorpora en la teva dieta fruites, verdures i hortalisses. Els cereals i els llegums són igualment una opció adequada. I, si vols donar un toc més dolç, la xocolata t'aportarà aquest mineral també.

Ferro

Es tracta d'un mineral necessari per al creixement i desenvolupament del cos. Entre d'altres, el teu cos l'utilitza per fabricar hemoglobina, una proteïna dels glòbuls vermells que transporta l'oxigen dels pulmons a diferents parts de el cos.

És un mineral molt important en la dona en edat fèrtil, ja que la seva deficiència pot suposar anèmia ferropènica a causa de les pèrdues menstruals de ferro.

Les carns són les millors fonts de ferro, especialment fetge i els seus derivats. Els llegums, els ous i els musclos també proporcionaran ferro al teu organisme.

Seleni i zinc

Per la seva banda, el seleni i el zinc combinats són dos minerals molt importants per al manteniment del cabell, les ungles i la pell. A més, actuen a nivell muscular i en les glàndules tiroides.

Potencia’ls en la teva dieta afegint cols de Brussel·les, marisc, peix, ous i fruits secs.

A més, per reforçar la ingesta tant de minerals com de vitamines, comptes amb suplements dietètics. Tingues en compte que aquests són productes destinats a complementar la dieta habitual, no a substituir-la. I és que un rebost ple d'aliments frescos i variats és una de les principals fonts de benestar.

I recorda que, si tens dubtes, sempre comptes amb el consell del teu farmacèutic.